Trerätters middag

När det ska bjudas på helgmiddag och du har gäster, är en trerättersmeny ett sätt att få visa upp din kokkonst. Samtidigt kan man i lugn och ro ta ett glas vin tillsammans och filosofera kring de stora världsfrågorna bland vänner i timmar, “refaire le monde”, som fransmännen säger. För att en trerättersmeny ska bli en avslappnad och välbalanserad njutning krävs lite omsorgsfull komposition.

Det naturliga är att utgå från vilken huvudrätt du ska servera, eftersom detta sätter huvudtonen för middagen. Om huvudrätten är rött kött som till exempel viltkött, passar det bra med någon form av sås eller sky, ett kraftigare rödvin och rotsaker och örter som tillbehör. För en fisk- eller kycklingrätt kan det däremot passa bättre med en lättare smakpalett som passar till ett torrt vitt vin och säsongens grönsaker, till exempel sparris på våren och försommaren.

Glöm inte att planera ett bra alternativ för eventuella vegetarianer bland gästerna redan från början, så att även de får en välkomponerad middagsupplevelse och inte bara en halv middag.

En förrätt ska kontrastera mot huvudrätten och ger en smaklig och visuell övergång från förrätt til huvudrätt, utan att för den skull vara för kraftig i smaken. En förrätt handlar om att reta sinnena men får inte avleda smaksinnena från huvudnumret. Vill du göra det enkelt men gott passar det bra med en krämig soppa. En snygg uppläggning av sallad, kallskuret eller till exempel skaldjur går också bra att förbereda i kylen en stund i förväg, vilket är bra om man ska servera många.

Ofta kan det vara bra att ställa fram lite kex, ost och frukt efter huvudrätten, så att man kan avsluta vinet i lugn och ro. Det ger också en naturlig övergång från den lite formellare delen av middagen till efterrätten. För en lättlagad middag kan man också tänka sig ostbrickan som fristående efterrätt. Tänk på att variera ostsorterna så mycket som möjligt.

En efterrätt ska vara en njutning och något spektakulärt, något som fångar gästernas intresse igen och kan presenteras som en storslagen final. Medan en tårtbit eller bakelse kanske blir för mäktigt efter en brakmiddag, kan en bit cheesecake dekorerad med frukt och choklad, en glasskomposition eller kanske pannacotta bli en ljuvlig avrundning.

I Sverige serverar man oftast kaffet till efterrätten, men vill du satsa på en riktigt lyxig meny kan du istället spara kaffet till lite mörka chokladpraliner och konjak som avslutning.