Välj rätt glas för varje dryck – en guide till olika typer av glas

Att välja rätt glas kan göra stor skillnad i hur du upplever din dryck. Med rätt glas kan du uppleva aromer och smaker som annars skulle gå förlorade. Ett stort utbud av glas kan du hitta hos FyrklövernHär är en guide till olika typer av glas och deras lämplighet för olika drycker.

Vinglas

Rödvin

Rödvinsglas har vanligtvis en stor kupa och en vid öppning som möjliggör stora sniffar och en stor yta för vinet att oxidera. Detta hjälper till att frigöra de aromer som utvecklats under åren på flaskan och öppna upp vinets smaker. En stor kupa hjälper också till att vinet kan andas och frigöra tanniner. En bra regel är att använda ett glas med en stor kupa för fylliga och kraftiga rödviner och ett glas med en mindre kupa för lättare rödviner.

Vitvin

Vitvinsglas är vanligtvis mindre än rödvinsglas och har en smalare kupa som hjälper till att bevara den kalla temperaturen på drycken och dess aromer. Glaset har också en liten mun som hjälper till att leda drycken till rätt plats på tungan för att ge en bättre smakupplevelse. Ett vitt vin som är fylligare kan dock kräva ett glas med en större kupa.

Champagne

Champagneglas är vanligtvis smalare än vanliga vinglas och har en högre kupa. Detta hjälper till att hålla kolsyran i champagnen längre och ge en bättre bubblighet. En smalare kupa hjälper också till att leda drycken till rätt ställe på tungan för att förbättra smakupplevelsen.

Ölglas

Pilsnerglas

Pilsnerglas är höga och smala med en liten botten och en öppning som vidgas utåt. Formen hjälper till att behålla kolsyran och framhäver ölets doft och färg. Glasets höjd bidrar också till att hålla drycken kall.

Ölglas med bred öppning

Ölglas med bred öppning används ofta för ale och andra öl med en högre alkoholhalt. Glasen är breda och lätta att hålla i och hjälper till att frigöra aromer och smaker. Ölen kan också luftas och oxideras i glaset, vilket hjälper till att frigöra smaker.

Ölglas med hög kupa

Glas med hög kupa används ofta för öl med högre alkoholhalt och mer robusta smaker, som stout och porter. Den höga kupan hjälper till att fånga och förstärka ölets doft och smaker. Formen på glaset hjälper också till att hålla drycken kall länge och ger en bekväm och stadig greppyta.

Cocktailglas

Martini

Martini-glas är klassiskt, elegant och har en smal konformad kupa. Detta hjälper till att koncentrera aromerna och smakerna i drinken och ger också en vacker presentation. Att hålla handen på stjälken hjälper till att hålla drinken kall och förhindra att värmen från handen påverkar temperaturen på drycken.

Coupe

Coupe-glas har en bred kupa som är lämplig för drinkar med mjuka smaker och aromer, som champagne-cocktails och Manhattan. Det breda glaset gör det också lätt att dekorera och servera drinken med en garnityr.

Whiskyglass

Tumbler

Tumbler-glas är vanligtvis korta och breda, vilket gör dem idealiska för att servera whisky on the rocks eller med en splash av vatten. De är också perfekta för whiskycocktails, som Old Fashioned, eftersom de rymmer is och mixade ingredienser.

Glencairn

Glencairn-glas har en unik form som är designad för att uppleva whiskys alla smaker och aromer. Det har en bred botten som gör det lätt att hålla och en smal öppning som koncentrerar dofterna. Glencairn-glas är det perfekta valet för att avnjuta högkvalitativ whisky.

Att välja rätt glas för varje dryck kan förbättra upplevelsen av drycken. Det är viktigt att välja ett glas som är utformat för att förstärka smaker och aromer, samtidigt som det passar din personliga stil och situation. Med denna guide kan du välja rätt glas för att uppleva din favoritdryck på bästa sätt.