Festplanering

När man planerar och förbereder en större fest är inredningen och bordsdukningen ofta en stor del av planeringen. Om du vill ge dina gäster ett proffsigt och välplanerat intryck är städning och dekorering av hemmet eller festlokalen minst lika viktig som maten och underhållningen.

Bordsdukningen är ofta det första intrycket som gästerna får när de sätter sig till bords. Här får du ta del av smarta tips som du kan ha nytta av när du planerar din fest.

Planering

Hur ska du upplysa folk om festen? Är det en allmän tillställning där vem som helst för komma kanske man kan hänga lappar runt stan. Är det istället en privat fest kan man skicka ut inbjudningskort. Ju finare fest, desto finare inbjudningskort krävs. Ett litet födelsedagsfirande? Då går det bra att bjuda in folk vis SMS eller mejl om man vill. Är det en bröllopsfest eller företagsevent? Det bästa du kan göra är att skicka ut vackra inbjudningskort till personernas adress.

Var också uti god tid med matplaneringen. Ska du bjuda på tårta och fika eller är det trerättersmiddag? Leta upp kostnadsförslag på cateringfirmor. Vill du baka och göra fint själv borde du köpa in varorna i tid och ge dig själv några dagar innan festen för bakning och tillagning: allt tar mer tid än man tror. Hör med gästerna om det är någon som lider av en allergi: Har någon en tillräckligt seriös allergi kan man inte ens servera till de andra gästerna eftersom saker och ting lätt blir förorenade för att man tvättar inte händerna tillräckligt eller använder samma kniv.

Planera var festen ska hållas i god tid så att du i lugn och ro hinner fundera på möblering och städning. Städa utrymmet från topp till tå någon dag innan det är dags för festen och låt ingen vistas där fram till festdagen om möjligt. Är det frågan om större lokaler kan det vara behändigt att anlita professionell städhjälp som ser till att lokalen är skinande ren lagom till festen. Att man anlitar städhjälp är inte alls ovanligt idag. Det är en supersmart tjänst som underlättar din hektiska vardag. Små saker som att torka ytor och dekorera kan du göra samma dag som festen ska hållas för att försäkra dig om att allt är tipptopp när gästerna anländer. Du vill ju kunna visa upp ett rent och snyggt hem för dina vänner.

Festdukning

En vacker och välplanerad festdukning ger ett trevligt intryck för gästerna. För att få till den perfekta dukningen bör du börja med att fundera över vilken typ av fest det är frågan om. Är det en bröllopsfest, en kräftskiva, ett midsommarfirande eller kanske en julfest? Anpassa dukningens tema efter festens syfte. Till bröllopet kan en vit stilren dukning sätta pricken över i:et medan en julfest fulländas med härliga juliga färger och juldekorationer.

Olika maträtter kräver olika typer av bestick och porslin behövs så anpassa porslinet efter maten du valt att servera. Till kräftskivan och midsommarfesten är det till exempel vanligt att festdukningen innehåller ett snapsglas, vilket oftast  inte används vid andra typer av fester. Se till att bordsdukar, porslin, servetter och övrig dekorationsutrustning går i samma stil och matchar ihop.

Den förmodligen populäraste färgen vid festdukningar är vitt. Vitt går att matcha med de allra flesta färger – svart, guld, rosa och blått är vanliga färger som matchar bra med det vita porslinet. Till julen passar färger som röd, grön och guld perfekt. Till bröllopet och midsommarfesten är det populärt med vackra små blomarrangemang på borden och till kräftskivan kan man placera ut färgglada festhattar som gästerna kan använda. Tänk ut roliga och kreativa attiralj som kan tänkas uppskattas av gästerna och skapa din egna unika festdukning. Kom ihåg att det är de små detaljerna som gör helheten!