Festmat

Något som alltid är roligt är att gå på fest. Lika roligt, om inte ännu roligare, är att ställa till med fest på egen hand. En av de absolut viktigaste ingredienserna om en fest skall bli lyckad är maten, vare sig det handlar om en liten fest eller en stor fest.

Lite beroende på vilken typ av fest det rör sig om eller hur stor festen är så kan man ordna med maten på lite olika sätt.

Fixa själv

Ett alternativ är givetvis att fixa all mat på egen hand, vilket ofta blir betydligt billigare än om man beställer på ett eller annat sätt. Framför allt om man gillar att hålla på med mat är det ofta en ren fröjd att få stå i köket i en halv dag och fixa mat till 30-40 gäster. En annan fördel med att fixa maten själv är att man laga mat precis det som man själv vill och sätta sin egen personliga prägel på det hela och kanske även bjuda på några överraskningar.

Catering

Om man tvärtemot inte trivs särskilt bra i köket och mer än gärna slipper detta så är catering ett utmärkt alternativ. De allra flesta cateringföretag har ofta ett stort utbud av olika rätter som passar såväl stora som små fester.

Knytkalas

Ett bra alternativ till både catering och att fixa allt på egen hand är någon form av knytkalas där alla gäster tar med sig någonting. Ett bra tips är att den som ska stå för själva kalaset fixar den varma maten medan övriga deltagare tar med sig övrig mat. Något som ofta gör sig bra på ett knytkalas är någon form av buffé där lämpliga rätter kan vara till exempel pajer av alla möjliga slag, grytor och sallader med mera. Här hittar du tips på mat som passar för knytkalaset.