Temamiddag – mat från olika länder

Få chansen att umgås lite mer med kompisarna och äta något gott och nytt. Gå ihop och bestäm olika dagar där varje person eller par bjuder på middag enligt ett visst tema.

Man kan skriva upp teman som alla är nyfikna på eller redan vet att de gillar och sedan drar man lott om vem som ska laga enligt vilket tema. Det ska gärna vara trerättersmiddagar där man får chansen att testa en förrätt, middag och efterrätt från en annan kultur.

När du blivit tilldelad ett tema är det dags att lista ut vad man ska laga för mat. Man vill så klart ha så pass autentiska råvaror som möjligt och då är det bästa att söka sig till butiker som säljer inom temat du fått. Det finns gott om recept inom majoriteten av alla matkulturer: mexikansk, amerikanskt, japanskt, indisk, tysk, frank etcetera etcetera.

Om ni är en stor grupp som ska göra temamiddagar tillsammans är det viktigt att alla får information om eventuella dieter och allergier samt om några är vegan eller vegetarian. Man får anpassa maträtterna utefter detta eller åtminstone några tallrikar. Sedan kan man alltid fråga om det är någon som hatar en viss typ av råvara: man kan alltid försöka undvika att använda den för att vara snäll. Om någon inte tycker om fisk kanske man inte ska använda den som huvudingrediens i middagen.

Innan det är dags att börja laga maten kan man gärna dekorera enligt temat. Välj passande färger, kanske efter landets flagga? Man kan också trycka ut bilder från kända platser i landet och sätta upp som temporära tavlor, kanske göra ett litet quiz om kända personer och landmärken från det valda temat och så vidare. Det är de små detaljerna runt omkring middagen som gör det till en riktig upplevelse.