Fint och gott till barnkalaset

När det är dags för barnkalas vill man ju gärna göra lite fint och se till att alla har något gott att äta. Här kommer ett par tips som kan hjälpa en på traven!

Dukningen

Dukningen blir ju som en del av kalasdekorationen och det passar ju därför bra att matcha det med resten. Har man ett tema på kalaset blir det ju ännu bättre om man håller sig till detta. Det behövs inte mycket för att lyckas med en fin dukning. Ibland räcker det faktiskt med att bara välja passande färger på allt från bordsduken till muggarna. Om vi återgår till temakalas så blir dessa alltmer populära och det är egentligen väldigt enkelt att hitta en röd tråd genom hela kalaset som samtidigt underlättar planeringen när man har en grundidé. Är det till exempel prinsessor, pirater eller bilar som är temat?  Välj det barnet tycker om och börja redan med temat när du skickar ut inbjudningarna och låt det sedan avspeglar sig i dukningen.

Maten

Maten är inte alltid så enkel. De flesta föräldrar är nog väl medveten om att inte alla barn gillar samma typer av mat. Vissa är dessutom väldigt kräsna med vad de äter. Bjuder man in en massa andra barn kan det därför vara bra att be alla föräldrar meddela om det finns mat som deras barn inte äter, av en anledning eller annan. Några maträtter som ofta går hem inkluderar:

  • korv med bröd
  • hemmagjord pizza
  • hamburgare
  • kycklingklubbor
  • pannkakor

Med det finns naturligtvis många andra rätter som kan fungera minst lika bra. Även maten får gärna avspegla sig i det tema man eventuellt valt till kalaset.

barnkalas_

Fika

Om kalaset tar plats lite väl tidigt för middag kan det räcka med att bara bjuda på fika, speciellt om inte kalas planeras vara väldigt långt. Kakor och bullar finns ju i överflöd, både i receptform och i butiker och till prinsesskalaset kanske det passar bra med pastellfärgade cupcakes. Men precis som med maten är det ju bra att se till att det finns något för alla, en fruktsallad kan passa lika bra som fika om man vill välja en nyttigare variant eller dra ner på sockret och om det finns nötallergiker så måste man ju vara extra noga med detta.

Snacks

Snacks är ju en liten annan kategori än fika. Här tänker man ju mer på saker som godis, chips och liknande. Många gillar att ställa fram lite sådant för att göra barnen lite extra nöjda. Känner man för det finns det ju även många möjligheter att göra eget godis. En annan populär variant av snacks är att dippa olika grönsaker, det är något de flesta barn gillar och även här får man ett nyttigare alternativ att välja på.