Gör perfekta hamburgare

Hamburgaren är inte längre bara enkel snabbmat. Allt fler restauranger har börjat erbjuda riktiga gourmetalternativ med speciellt utvalda råvaror och nyskapande smakkombinationer. Här får du hemligheterna bakom kötträtten så att du själv kan göra samma sak i hemmet. 

Välj rätt kött

Hamburgarens smak sitter mångt och mycket i köttet. Det är därför otroligt viktigt att välja rätt köttstycken till köttfärsen. Vanligaste stycket som idag brukar användas är högrev. Inte sällan blandat med short-rib för extra fettillskott. Köttet får gärna vara hängmörat för att föra fram smakerna i köttet så mycket som möjligt. Självklart har även köttets ursprung och tidigare liv betydelse för smaken men där gäller det huvudsakligen att hitta en bra och pålitlig leverantör.

Mal själv

Det kanske viktigaste man kan göra för att få riktigt bra hamburgare är att mala köttfärsen själv. Så länge man är villig att använda lite muskelkraft finns det dessutom billiga alternativ när det kommer till köttkvarnar. Manuella kvarnar går inte på många hundralappar och har otroligt bra hållbarhet så länge man rengör dem för hand och sedan lagrar dem torrt. Mal köttet två gånger för att få bättre fördelning av köttets beståndsdelar. Kom ihåg att hålla både köttet och kvarnen riktigt kall när du maler för att hålla hygienen på topp.

Krydda rätt

Då vi ovan har tagit oss god tid att välja ut fina och smakrika köttbitar så vore det extremt dumt att krydda fel och på så sätt gömma smaken. Välj därför istället att endast krydda med två ingredienser, peppar och salt. De tar båda och lyfter fram köttets smaker utan att själva ta över (så länge det inte är för mycket). Salta dock inte köttet för tidigt, detta kan ha ödesdigra konsekvenser. Det kanske var lite överdramatiskt uttryckt men salt har en förmåga att bryta upp köttets protein. Detta gör att hamburgarna får en helt annan textur om man tillsätter det tidigt i tillagningsprocessen. Salta och krydda därför köttet precis innan det skall stekas för bästa resultat.

Lagom tillagning

Precis som annat kött blir en hamburgare som mest saftig och god när den tillagas medium rare. Tyvärr så är detta dock ganska riskabelt när det kommer till köttfärs och kräver speciella tillvägagångssätt för att vara säkert.

På en hel köttbit sitter nämligen eventuella bakterier på utsidan vilket gör att de försvinner i stekningsprocessen även om insidan inte skulle vara helt tillagad. När man maler köttet så kan bakterierna spridas i allt kött och får dessutom en större tillväxtyta. Detta är anledningen att köpt köttfärs är direkt olämplig för att göra egna hamburgare på.

Även om man maler själv så bör man för säkerhets skull steka ytan på köttet man skall använda till hamburgarna innan man sedan maler ner köttet till köttfärs.