Matlagning och olja

Det finns en mängd olika oljor på matbutikernas hyllor idag men kanske inte lika mycket information om vilken man egentligen bör välja. Nu är det inte så att det finns ett enda rätt val, men beroende på vad det är man är ute efter kan en olja helt klart vara bättre än en annan. 

När det gäller oljor är det första tipset att man borde undvika de som innehåller mycket mättat fett. Majoriteten är ju säkert redan medveten om varför, men för tydlighetens skull har vi många uppgifter som tyder på att för mycket omättat fett kan vara dåligt för hälsan.

Det vi idag kallar för de nyttiga fetterna är omättat fett. Vill man bränna fett kommer man också behöva äta fett och då är det ju de omättade fetterna som bäst lämpar sig att använda i matlagningen. Och man tjänar på att använda högkvalitativa produkter.

Vid förvaring av matoljor är det bra att veta att omättat fett faktiskt är känslig för saker som rumstemperatur, syre och faktiskt även ljus. Denna känslighet betyder att dessa oljor förvaras bäst i kylen.

Att gå från något som flytande margarin till olja vid matlagningen är många gånger ett bra val, men det betyder att man även måste lära sig vara lite mer uppmärksam. När man lagar med flytande margarin kommer det ju börja bubbla i stekpannan innan det blivit för varmt. Oljor ger dock inte en sådan förvarning och går från att se ut som vanligt till att ryka utan något riktigt mellanläge.

En sista sak man bör veta om oljor till maten är att oljor kan antingen vara kall- eller varmpressade. De varmpressade är de man vill använda vid matlagning medan de kallpressade lämpar sig bättre som till exempel dressing. Detta beror på att de kallpressade oljorna har sämre hållbarhet då de innehåller ämnen som lätt oxiderar.