Drömmen om egen restaurang

Många bär på drömmen att starta eget. Om du både är en erfaren kock och kan driva ett företag är det inte så svårt att starta en restaurang. Matlagning är den lättaste biten och alla behöver äta, eller hur?

Är du intresserad av franchise? Du får ett färdigt koncept av en etablerad restaurangkedja. Du hittar lokalen, men de ger dig material, utbildning och support vid uppstarten. Nackdelen är att du blir låst, du kan inte kan välja din egen meny, din egen inredning, skylt- och reklammaterial. Men du kan också ta över en befintlig restaurang. På nätet kan du hitta företagsmäklare som förmedlar restauranger som är till salu, hjälper er att knyta kontakt, bidrar till att köpet går smidigt och att överlåtelsen går enligt regelverk. Du tar över en kundkrets, får ett hum om omsättningen och tjänar pengar från dag ett.

Du kanske sitter på en lokal med perfekt läge och vill bygga upp en unik affärsverksamhet. Det går också, men det kräver ofta en längre planering och att du som restaurangägare måste planera lokalerna med en byggentreprenör så att de blir ändamålsenliga. Det kostar mindre att starta en helt ny restaurang, du väljer själv menyn, konceptet och interiören, men riskerna är större. Bolagsverket hjälper dig med frågor om du vill starta en egen restaurang.

Ta en funderare över bolagsformen också. Ska du ha en enskild firma och driva helt själv, eller ska du driva den med andra som aktie- eller handelsbolag? Skatteverket har informationsträffar för egenföretagare som de annonserar i olika medier. De hjälper dig med frågor om beskattning och vilka regler som gäller.

Glöm inte att ha kul också och träffa andra i restaurangbranschen för att uppdatera dina kunskaper. Restaurangmässor ger dig inspiration och spanar trenderna i matbranschen åt dig. Eftersom det råder stor konkurrens mellan restaurangerna gäller det att hålla sig à jour.