Dekorationstips för middagsbordet

Ibland vill man göra något extra speciellt med en middag, och inte bara med maten utan allt runtikring också. Här tänkte vi titta på hur man dekorerar bordet för en finare och mer speciell middag.

Servetterna

Vid varje fin dukning har servetterna nästan alltid en stor roll att spela. Man kan hitta dem i alla möjliga olika färger för att matcha med duken, bordet, årstiden, eller något annat tematiskt. För ett finare tillfälle lägger man ju inte bara ned dem vid varje plats utan viker till dem på ett snyggt sätt.

Levande ljus

Belysningen sätter stämningen vid en middag, och det finns få saker som är så stämningsfulla som just levande ljus. Placera något högre ljusstakar strategiskt så att de inte står mitt emellan middagsgästerna och blockerar synfältet. Tänk alltid på säkerheten när det kommer till levande ljus och var noga med att inte ha något lättantänt ovanför eller direkt intill lågorna.

Säsongsdekorationer

När man dekorerar middagsbordet är det ju också roligt att tänka på vad som är i säsong och hur detta kan användas för att höja dekorationen. På julbordet passar det ju exempelvis perfekt med en liten kvist granris och kanske en kotte eller två. Vid påsk använder man ju björkris och ägg som klassiska dekorationer, och på sommaren dekorerar man ju gärna med vackra sommarblommor.

Blommor

Och på tal om blommor är ju inte detta bara något för just sommaren, utan året runt. Det finns passande blommor för varje säsong man kan använda sig av. Men det kräver ju oftast lite extra planering då det nog är få som har säsongens blommor nära till hands för alla stunder på året.

Bestick

En finare middag består ofta av mer än en rätt och här kommer ju även besticken in i bilden. Förbered alltid med alla bestick på plats, med förrättsbesticken ytterst, huvudrättsbesticken innan för dessa och efterrättsbestick ovanför tallriken.