Klädkod på middagsbjudningen?

Ni vet själv hur det brukar vara med festligheter och kläder. Att säga att uttrycket ”jag har ingenting att ta på mig” är en välanvänd fras är att underdriva i överkant. Men vad är det egentligen som gäller när man ska på middagsbjudning, vad ska man ha för kläder på sig och hur ska man föra sig?

Cocktailklänning och kostym

Det man oftast pratar om i festväg när det är någon form av klädkod är moderna cocktailpartyn. Att använda sig av ordet ”middagsbjudning” är egentligen ett förlegat uttryck, eftersom det egentligen syftar till det man numer kallar för mingelfest. På dessa mingelfester bjuds det oftast på så kallade snittar och vin, alternativt champagne, och klädkoden är någonstans mellan formell och avslappnad. För kvinnor är det något som kallas för cocktailklänning, en klänning eller kjol som är knäkort och ett finare tyg. Ofta också med ärm och med urringning som ni ser på paljettklänningarna i länken.

Mannens klädkod är i regel lite snävare när det gäller formella tillställningar. Medan kvinnor kan välja bland tusentals olika modeller av klänningar av typen cocktailklänning eller motsvarande, så kan män i regel bara variera med skjort- och slipsfärg. Detta beror på att standardklädkoden för män på sådana typer av tillställningar är mörk kostym och då finns det inte speciellt mycket utrymme för fantasi. Ibland brukar det dock finnas alternativet att ha smoking, i regel så anges det i inbjudningen, men smoking är ju som bekant inte så värst annorlunda jämfört med kostym.

Vad är skillnaden mellan formella klädkoder?

Smoking, kavaj, frack eller vardagligt… hur många är det egentligen av oss som kan säga vilken som är skillnaden mellan dessa? Förvånande få faktiskt så vi tar en liten snabbgenomgång av några av dem.

  • Smoking – För mannen innebär det svart eller en mörkblå kavaj, samt svarta byxor. På sommaren byts kavajen ut mot en vit. Till detta bäres en vit smokingskjorta och svart fluga. 
  • Kavaj – Kan syfta på lite olika saker. Syftar det på mörk kostym så är det enhetliga svarta, mörkblå eller grå byxor och kavaj. Annars är färgen på kostymerna ganska fria.
  • Vardagligt klädd – Detta är egentligen lite missvisande eftersom det syftar till att du ska klä dig lite finare än till vardags men ändå mer avslappnat än det formella. Du kan ha en löst åtsittande och eller uppknäppt kavaj är inget problem, kanske har du dessutom skippat slipsen.