Stämningsfullt i restaurangen

När man går på restaurang så tycker vi på en stilla middag-redaktionen att man ska kunna förvänta sig att få en helhetsupplevelse som man inte på samma sätt kan få hemma. Vilka faktorer som gör ett restaurangbesök minnesvärt i positiv benämning kan variera beroende på vad man söker uppleva, är det maten? inredningen? eller inramningen?

Maten – den tyngsta grundpelaren

Egentligen är det lite löjligt att argumentera om maten är den viktigaste faktorn på en restaurang, för onekligen så är ju att äta mat huvudanledningen att gå till ett ställe där man köper mat. Men det finns ett ”men” här som vi återkommer till i inramningspunkten. Maten är viktig, punkt slut och beroende på vilken typ av restaurang det är så kan den betyda nästan hela pengen för vistelsen. Exempelvis på detta är ett ställe som serverar casual mat och i en casual miljö men som marknadsför sig som att de säljer restaurangmat av klass.

Inredningen

Inredningen är en riktigt viktig faktor som ibland är lite bortglömd. Man kan påverka gästernas aktiva val beroende på restaurangens utformning och inredning. Annat som ingår i detta är ljudvolym och hur personalen agerar. Hur man kan påverka sina kunders beteendemönster genom inredning och ljud är kanske inte glasklart för alla, men en sak som bra exemplifierar det är hur man på snabbmatsrestauranger spelar en typ av musik som gör att folk äter fort och lämnar lokalen fort. Det är en väldigt öppen planlösning där alla ser alla och ingen har någon privacy. På en finare restaurang spelas däremot oftast lugnande musik, belysningen är dämpad och inte sällan så har man också lite avskildhet från andra gäster. Här sitter man skönt i välstoppade soffor eller fåtöljer som strategiskt placerats ut i restaurangen för att uppnå den känsla man eftersöker, intim privat eller upplivad.

Lokalens stämningsläge

Stämningsläge kan kanske tyckas innefatta även det där med vilken typ av musik som spelas och hur belysningen är, men det är en annan typ av inramning vi tänker på i detta fallet. Ibland kan inramning vara viktigare än både mat och inredning. Det bästa exemplet på detta är om man går på en restaurang som också är en sportbar. Då kan det som sker på skärmarna och hur uppspelta övriga gäster är över detsamma, vara det som avgör om besöket blir till förnöjelse eller ej.