Rätt knivar i köket

En vass kniv som ligger rätt i handen gör matlagningen lättare och roligare. Det är surt att behöva kämpa sig genom en paprika eller knapp komma igenom kycklinglåret med köttkniven. 

Dåliga knivar kan också förstöra råvaran, speciellt om man ska hantera skört kött och vill skapa dekorativa kap. Det är därför många väljer sushiknivar även om man inte planerar på att bli en sushikock. Sushiknivar är lätta och otroligt vassa, med dem kan man göra vackra skapelser i grönsaker och av kött. Japanska knivar överhuvudtaget hyllas som de vassaste. De är gjort i mjukare stål och är därmed lättare att vässa. Man måste dock behandla dem med lite mer försiktighet eftersom mjukare stål får lättare flisor.

Det finns knivar för nästan alla ändamål: köttkniv, ostkniv, grönsakskniv, brödkniv, ostronkniv, filékniv och så vidare. Tyvärr så blir de oftast hängande och den vanliga Svenssonkocken väljer mellan två-tre olika knivar varje gång något ska kapas. Så lägg hellre mer pengar på två-tre riktigt bra knivar istället för att stort och dyrt knivset. En bra och vass kockkniv kommer att glida genom söndagssteken och förhindrar att köttfibrerna skadas och därmed torkar ut köttet.

Om man vill ha en kniv som man inte behöver så mycket vård är det bättre att satsa på en keramisk kniv. De håller sin skärpa länge, går att diska i diskmaskinen utan risk för rost. Bladen på knivarna är dock ganska spröda så man ska aldrig använda en keramisk kniv för att kära genom frusna livsmedel eller ben.

Man borde ha åtminstone 4 knivar i hemmet som är i gott skick:

  1. Kockkniven – den tar sig genom det mesta och ska vara hög så du inte slår i skärbrädan med knogarna när du hackar
  2. Skalkniven – en mindre kniv som man skalar vitlök och mindre grönsaker med
  3. Brödkniven – en tandad kniv som tar sig genom mjukt bröd utan att trycka ihop det
  4. Filékniven – ett smalt och böjbart blad för att bena ut fisk och skära ut fina filéer