Skapa en vacker juldukning

 

Julmiddagen är en av de stora mathändelserna på året för många av oss. Det är en hel del att göra med alla förberedelser för maten och alla goda rätter som hör julen till. Inte sällan smyger sig nya rätter in på menyn och får komplettera den traditionella julmaten. Fler och fler väljer att addera mer grönt i form av sallader och vegetariska rätter för att balansera ut kött och fett. Nog om det. Julbordet är ju inte bara maten, det är en helhetsupplevelse med dukning och gäster som skapar rätt stämning för julfirandet. Här kommer några tips på hur du får till en riktigt mysig juldukning.

Dukar är något som färre använder numera, men vi rekommenderar att lägga en stor vit duk som bas. Låt den stora vita duken hänga ner en bra bit från bordet. Ovanpå den vita duken kan du sedan lägga en eller fler mindre dukar eller löpare. Dessa måste inte ligga rakt och i ordning utan kan ligga utspridda och på snedden, låt kreativiteten flöda och testa dig fram. Kanske kan det passa att mixa lite juliga färger på smådukar och löpare. Att ha växter är något som adderar lyx och stämning i dukningen, kanske kan du unna dig att köpa julbuketter från belladukar.se. Ett annat budgetalternativ är att plocka grenar från gran och tall och knyta girlanger som kan få ringla längs bordet. Om du vill addera extra julkänsla till girlangen så kan du köpa spraysnö på pysselbutik och spraya längst ut på grenarna och dekorera med torkade apelsinskivor som också ger en fantastik doft.

Pricken över i:et är uppläggningen och dukningen med porslinet och glasen. Lägg lite extra tid på att se till att saker ligger rakt och fint och dekorera uppläggningsfaten. Det kan kännas överdrivet, men alla små justeringar påverkar känslan av helheten och ger en lyxig stämning. Glöm inte att tända ljus men fundera över hur du placerar dom så att gästerna inte riskerar att bränna sig när dom skickar den goda julmaten mellan sig.