Att duka rätt – tips för en lyckad middag

Att duka bordet för en fin middag kan vara både roligt och stressigt. Men det behöver inte vara svårt att få till en lyckad dukning! Här kommer några tips på hur du kan duka rätt och vilka bestick som passar bäst för olika rätter.

Grundregler för att duka bordet

Innan vi går in på vilka bestick som passar till vad är det bra att känna till några grundregler för att duka bordet:

  • Tallrikarna placeras i mitten av tallriksunderläggen och ska stå ca 2,5 cm från bordkanten.
  • Besticken placeras utifrån och in, efter i vilken ordning de används under måltiden.
  • Glaset placeras till höger om tallriken.
  • Servetten placeras antingen i glaset eller till vänster om tallriken.

Vilka bestick som passar bäst för olika rätter

Här kommer en lista på vilka bestick som passar bäst för olika rätter:

  • Förrätt: En mindre gaffel och en mindre kniv används för förrätten. Detta för att det oftast är mindre portioner som serveras och för att det ska vara lätt att skära i sallad eller annat som serveras.
  • Huvudrätt: För huvudrätten används större kniv och gaffel, som är anpassade för att skära och hantera större portioner. Vanligtvis används också en sked för såser eller tillbehör.
  • Efterrätt: Beroende på efterrätten kan man behöva använda en mindre sked, t.ex. för att äta en tårta eller en pannacotta. För en glass används oftast en längre sked.

Utöver dessa bestick kan det också vara bra att ha vissa specialbestick hemma. Till exempel kan en ostkniv vara bra att ha till ostbrickan eller en kräftslev till kräftskivan.

Genom att duka bordet med rätt bestick och på rätt sätt kan du göra din middag extra lyckad och samtidigt ge dina gäster en trevlig upplevelse.

Fler tips

Ett annat tips är att tänka på vilken typ av middag eller tillställning du ska ha. Om det är en mer formell middag kan det vara bra att välja en mer traditionell dukning med flera bestick, medan en mer avslappnad tillställning kan ha en enklare dukning med färre bestick.

När du väljer bestick kan du också tänka på vilket material du vill ha. Det finns många olika material att välja mellan, såsom rostfritt stål, silver eller plast. Rostfritt stål är ett vanligt val då det är både snyggt och hållbart. Silverbestick kan också vara vackra men kräver mer underhåll då de kan oxidera. Plastbestick kan vara bra för utomhusfester eller picknickar då de är lätta att ta med sig och enkla att rengöra.

När du placerar besticken på bordet kan du också tänka på att göra det estetiskt tilltalande. En vanlig teknik är att lägga besticken så att de bildar en triangel, med kniven och skeden på höger sida och gaffeln på vänster sida. Du kan också välja att placera besticken på ena sidan av tallriken istället för runt tallriken.

Sist men inte minst, kom ihåg att duka bordet med kärlek och omsorg. En väl dukad middag kan lyfta stämningen och göra kvällen extra speciell.

Hoppas dessa tips har varit användbara! Lycka till med din middagsdukning.