Ostomelett
Många äter omeletter till lunch eller frukost och andra äter det som kvällsmat. Omeletter är bra mat då de innehåller mycket protein tack vare ägg och det finns mycket variation till dem.
Omelett
Omelett är en lätt och god måltid. Väldigt bra för den som inte har så mycket hemma men som vill slänga ihop något snabbt. Omeletter går att göra med nästan vad som helst man har hemma. Vill man ha i svamp eller skinka så går det utmärkt.
Du behöver:
- 3 ägg
- 3 matskedar vatten
- 100 g riven ost
- 2 kryddmått salt
Så här gör du:
- Blanda ägg tillsammans med vattnet och saltet.
- Lägg i blandningen och börja steka under omrörning. Sänk värmen så att det inte bränner fast.
- När omeletten börjar bli fast lägg till den rivna osten.
Vill man äta det här till middag med familjen kan man öka ingredienserna med det antal personer som ska äta och använda ugnen istället för att steka det. Vill man ha en sådan omelett ska man även ha mjölk och mjöl. För fyra personer ska man ha 5 ägg, 6 dl mjölk och 5 ägg. Att äta den som det är kan vara ganska torrt, därför rekommenderar vi att göra en svampstuvning till.
För svampstuvningen behöver du:
- 400 g svamp, helst champinjoner eller kantareller
- 2-3 matskedar smör
- 2.5 matskedar vetemjöl
- 3 dl grädde
- ½ tesked salt
- ½ tesked vitpeppar
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj in en ugnssäker form.
- Lägg mjölet tillsammans med en del av mjölken i en kastrull och börja vispa.
- Lägg ner lite av mjölken i kastrullen efter som tills all mjölk har använts.
- Låt det koka under omrörning. Låt det stå att puttra i några minuter.
- Tillsätt ett ägg i taget och vispa dem och lägg i saltet.
- När smeten nu är klar lägger du den i formen och stoppar in den i ugnen.
- Låt omeletten gräddas i 25.30 minuter
För att göra svampstuvningen gör du så här:
- Borsta svampen och skiva den.
- Lägg i smöret i en kastrull.
- När smöret har smält lägger du i den skivad svampen.
- Låt svampen vara i kastrullen i 5-10 minuter.
- Lägg i mjölet och rör om.
- Tillsätt grädden och rör om under kokning.
- Koka på låg värme.
- När stuvningen är klar häller du den över den färdiga omeletten.