Prinsesstårta

Tårtor

När det vankas festligheter så är en av de mest självklara ingredienserna ett bakverk, större än de flesta, ofta klädd i grädde och eller marsipan. Det är såklart som rubriken säger, tårtor som ska avhandlas idag.

Kort historia

Tårtan är från början ett spansk påfund, även om den kanske mest kända tårtan från dess linda kommer från 1800-talets Österrike och kallas för Sachertårta. Den består av tårtbottnar som är gjorda av chokladkaka och med aprikosmarmelad emellan samt en glasyr av choklad som läggs utanpå. Faktum är dock, att det exakta sägs hemlighållas av ett hotell grundat av sonen till tårtmakaren.

Dekoration

En självklar del av tårtan är dess dekoration som ju blir dess ansikte utåt, oavsett hur den ser ut inuti. Det finns förstås många olika varianter av dekoration, vissa är enkla, men vissa är närmast ofattbart svåra. De vanligaste är förstås som vi nämnde i inledningen, marsipan i olika färger, grädde och choklad samt marsipanfigurer och så vidare. Men det finns förstås andra typer också som är betydligt mer avancerade. Har man sett några avsnitt av den Australiensiska mattävlingen ”Masterchef Australia” vet man vad vi pratar om. Ta bara en titt här på den värlsberömde Adriano Zumbo:s ofattbart komplicerade bröllopstårta. Receptet innefattar inte mindre än 51 ingredienser och beskrivningen är snarare en halv bok av instruktioner.

Vanliga tårttyper

Det finns en hel del olika typer av tårtor, känner du till dessa vanliga?

  • Gräddtårta – Är den troligtvis vanligaste typen av tårta i Sverige för våra födelsedagskalas är gräddtårtan. Gräddtårtan består i regel av sockerkaksbottnar i vilka man lägger vaniljkräm och sylt emellan. På toppen lägger man ett lager av grädde och inte sällan dekorerar man härligheten med färska bär, vanligast är det att man använder jordgubbar.
  • Prinsesstårta – Också väldigt vanligt förekommande på högtidsfiranden av dess olika slag. Kunskapen om hur man bakar en prinsesstårta är dock lite mindre utbredd än med gräddtårtan. Troligen för att det är lite krångligare. Grundreceptet är hursomhelst en tårtbotten gjord av sockerkaka, vispad grädde, glasskräm och vaniljkräm. Ovanpå dess lager så drar man över grönfärgad marsipan. Vanligt är också att en rödrosa marsipanros sätts i mitten som dekoration.
  • Smörgåstårta – Denna typ av tårta är ett svenskt påfund. Det är egentligen mest en typ av smörgås av väldigt matig karaktär, men de många ingredienserna och dess upplägg påminner mycket mer om en tårta, varvid namnet uppstått. Det är vanligt med skaldjur, som räkor, rökt- eller gravad lax och skinka som huvudsakliga ingredienser. Men även annat kallskuret kött och i vissa fall även köttbullar på de håll i landet, där det förr var svåråtkomligt med skaldjur. En smörgåstårta ska serveras kall och skärs i bitar precis som andra sorters tårta. 2012 instiftades ”smörgåstårtans dag”, som årligen infaller den 13:e November, samma dag som dess uppfinnare, Gunnar Sjödahl har sin egen födelsedag. Han sägs ha fått idén år 1965 under ett arbetspass på Wedemarks konditori i Östersund.