Räkcocktail

Ett säkert kort på middagsbjudningen är en räkcocktail. Denna rätt funkar utmärkt som en förrätt eller som supé. 

Räkcocktail funkar fantastisk som både festmat och som något man kan äta själv. Denna räkcocktail är inspirerad av Island. Receptet är för fyra personer.

Vad du behöver:

  • ½ kg räkor
  • 250 g cocktailtomater
  • 3 matskedar olivolja
  • 2 matskedar vinäger
  • 1 matsked persilja
  • 2 matskedar finhackad purjolök
  • 1 kryddmått salt
  • ½ kryddmått peppar

Till detta görs en dressing och till den behöver du:

  • ½ dl crème fraiche
  • ½ dl majonäs
  • 1 matsked riven pepparrot
  • 2 matsked vatten
  • 1 kryddmått salt
  • 1 sallad av eget val, helst med blad

För garnering används ¼  finhackad purjolök.

Gör så här:

  • Har du räkor med skal så skala dem och lägg dem i kylen.
  • Använd kniven för att göra ett litet kryss i cocktailtomaterna. Lägg sedan tomaterna i kokande vatten under fem sekunder. Ta upp dem och lägg dem i kallt vatten. Ta bort skalet.
  • I en skål, blanda olivolja, vinäger, purjolök, persilja, salt och peppar.
  • Blanda ihop detta med dressingen. Använd vatten för att tunna ut den annars tjocka konsistensen. Lägg i en matsked vatten i taget, det är inte nödvändigt att använda allt
  • Lägg salladsblad i botten på cocktailglasen. Lägg räkor, tomater och dressing i glaset. Garnera med purjolöken.